Installatiebedrijf Nederland, waar u alle installatiebedrijven vindt

Laatste nieuws

Het centraal stofzuigsysteem: hygiëne en gebruiksgemak voorop

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden uitgerust met een centraal stofzuigsysteem. Een systeem dat al jaren zijn degelijkheid bewijst is dat van het Duitse Thomas.

Voor wie nog niet vertrouwd is met een centraal stofzuigsysteem: je kan het een beetje vergelijken met een centrale verwarming. De centrale stofzuiger met motor en stofcontainer worden op een centrale plaats in de woning geplaatst - doorgaans in de kelder, de garage of een berging. Van daaruit vertrekt een buizenstelsel naar alle kamers in de woning. Die buizen monden uit in een wandcontactdoos. Als je wil stofzuigen, sluit je de stofzuigslang gewoon hier op aan.

Het Duitse Thomas is al jaren actief op het vlak van vloerreinigingsproducten en heeft ook een centraal stofzuigsysteem in het gamma. Het systeem van Thomas heeft heel wat voordelen. We sommen ze eens even op:

  • Doordat de motor zich in de kelder bevindt, heb je geen geluidshinder meer. Tijdens het stofzuigen kan je dus zonder moeite naar muziek luisteren of een telefoontje plegen.

  • Een gewone stofzuiger moet je meeslepen naar elke ruimte in de woning. Met een centraal stofzuigsysteem is dat verleden tijd. Vooral wanneer je met trappen of verschillende verdiepingen zit, is dat minder belastend. Je hoeft enkel nog een stofzuigslang voort te slepen. Door de lengte van die slang (8 meter) hoef je slechts een beperkt aantal aansluitingspunten te voorzien.

  • Op het vlak van hygiëne scoort het centraal stofzuigsysteem uitstekend: de lucht wordt naar buiten afgevoerd en is 100% stof- en geurvrij. De stof- en vuildeeltjes komen in een afvalbak- of container terecht. Voor astmapatiënten en allergiegevoelige personen is dat een goede zaak.

  • Het centraal stofzuigsysteem vergt weinig onderhoud. Enkel de filter moet uitgeschud worden.

  • Via een (radiografische) afstandsbediening schakel je de centrale stofzuiger in. Hierdoor hoef je niet langer naar de kelder te lopen om de centrale stofzuiger in te schakelen.

  • Een centraal stofzuigsysteem geeft de woning ook een blijvende meerwaarde, benadrukt Christian Piessen van Thomas.


Cycloon-filterprincipe
De stofzuiger van Thomas werkt op basis van het cycloon-filterprincipe. Een patronenfilter met een groot filteroppervlak zuigt de lucht onder het filter spiraalvormig aan. Zwaar materiaal zoals stenen, naalden, ... vallen op de bodem van de stofcontainer en slaan niet tegen het filter. De cycloon verhindert dat er stof op de filter valt zodat deze langer meegaat en de zuigkracht hoog blijft.

Types
Van het centraal stofzuigsysteem van Thomas zijn er verschillende types, afhankelijk van de grootte van de ruimtes:


  • 15-301 ZA: ééngezinswoningen tot 400m²

  • 18-451 ZA: woningen tot 600m²

  • 451 ZA: mobiele uitvoering voor woningen tot 400m² en onderhoud van auto of caravanPlintzuiger
Een handig onderdeel van het centraal stofzuigsysteem van Thomas is de plintzuiger. Onderaan bijvoorbeeld de keukenplint is er een klep die je opent en vervolgens schakel je via de afstandsbediening de stofzuiger in. Veeg gewoon het stof naar de opening van de plintzuiger en klaar is kees. Bijzonder handig voor toepassing in de keuken of kapsalons.

Grove deeltjes en vocht
Ook het opzuigen van grove vuildeeltjes, as en water is mogelijk. Thomas heeft bijvoorbeeld voorzien in een ‘powerzuiger’ die je aansluit op de wandcontactdoos en die in zijn trommel de grotere deeltjes opvangt en voorkomt dat ze in het leidingsysteem komen.

Bron ElektroZine